PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl

Prezes Nissana zrezygnował ze stanowiska

Carlos Ghosn

Fot. Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Carlos Ghosn, który stoi na czele aliansu Nissan-Renault, zrezygnował ze sprawowania funkcji prezesa Nissana. Na swojego zastępcę na tym stanowisku wyznaczył dotychczasowego wiceprezesa Hiroto Saikawę - poinformowano w czwartkowym komunikacie.

Zmiany wchodzą w życie 1 kwietnia. Muszą jednak uzyskać akceptację akcjonariuszy, a ci mają się w tej sprawie wypowiedzieć w czerwcu - podaje agencja Associated Press.
Jak tłumaczą media, decyzja Ghosna nie oznacza, że jego rola zmalała. Nadal stoi na czele aliansu Nissan-Renault, zasiada też w radzie nadzorczej Mitsubishi Motors, którego pakiet kontrolny przejął w zeszłym roku Nissan. Ghosn tłumaczył, że musi skoncentrować swoje wysiłki na rozszerzeniu aliansu trzech firm.

"Będę nadal nadzorował i kierował firmą, zarówno niezależnie, jak i wewnątrz aliansu Renault-Nissan-Mitsubishi. Te planowane zmiany umożliwią mi poświęcenie czasu i energii zarządzaniu strategiczną i operacyjną ewolucją i rozszerzeniu aliansu" - powiedział.

Saikawa pełnił funkcję wiceprezesa Nissana od zeszłego roku. Jest on absolwentem prestiżowego Uniwersytetu Tokijskiego.

"Jestem przekonany, że kadra zarządzająca, którą stworzyliśmy w Nissanie w ciągu ostatnich 18 lat, ma umiejętności i doświadczenie, aby sprostać celom operacyjnym i strategicznym firmy" - dodał dotychczasowy prezes japońskiego koncernu motoryzacyjnego.

Jak tłumaczy AP, na razie nie wiadomo jakie są plany Ghosna ws. Mitsubishi, które w ostatnim czasie borykało się ze skandalem dotyczącym manipulacji wynikami spalania paliwa. Jednak analitycy uważają, że mimo tego sama marka ma potencjał, szczególnie na rynkach Azji Południowo-Wschodniej.

AP dodaje, że po połączeniu światowych wyników sprzedaży trzech firm, alians Ghosna plasuje się w światowej czołówce producentów samochodów. Jest jednak nadal za Volkswagenem, Toyotą i General Motors.
Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku

Wnp.pl: dołącz do nas na Google+