Michelin, we współpracy z francuską firmą Cornilleau, jednym z największych producentów wyposażenia do tenisa stołowego opracował nową okładzinę do rakietek. Obie firmy wykorzystały doświadczenia we wspólnej pracy badawczej, które sięgają 2004 r. Współpraca została oparta na spostrzeżeniu, że przy odbijaniu piłeczki od rakietki do tenisa stołowego potrzebne są podobne właściwości jak podczas kontaktu opon z nawierzchnią drogi.
Dla każdego gracza wybór okładziny rakietki jest bardzo istotny - powiedziała Natalia Partyka, reprezentantka Polski w tenisie stołowym. Dla mnie ważne są takie właściwości jak odpowiednia twardość podkładu, wysoki wskaźnik kontroli, rotacji i tempa - dodała Natalia Partyka.
W procesie opracowania nowej okładziny uczestniczył Jean-Phillippe Gatien, były mistrz świata i dwukrotny medalista olimpijski, który testował rakietkę. Dzięki zaangażowaniu mistrza nowa okładzina spełnia oczekiwania najbardziej wymagających zawodników.