PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

wnp.pl - portal gospodarczy

Prezes Fiata ustąpił ze stanowiska

Autor: PAP
20-04-2010 13:41
Prezes Fiata ustąpił ze stanowiska

Prezes Fiata Luca Cordero di Montezemolo ustępuje ze stanowiska - podała we wtorek włoska agencja prasowa ANSA. Do dymisji doszło, podkreśliła, na dzień przed prezentacją strategicznych planów koncernu na najbliższe lata.

Według Ansy na czele firmy ma stanąć 34-letni John Elkann, dotychczasowy wiceprezes, potomek rodziny Agnellich, jej założycieli i właścicieli.
Po południu zostanie ogłoszony oficjalny komunikat o tej decyzji. Potwierdził ją już sam 62-letni Montezemolo oświadczając, że przekazanie sterów w ręce Elkanna zamyka "okres przejściowy" w koncernie.

Cordero di Montezemolo, przedstawiciel jednego z najsłynniejszych włoskich rodów arystokratycznych, objął stanowisko prezesa Fiata w 2004 roku po śmierci Umberto Agnellego, który przejął kierownictwo po swym zmarłym bracie Giannim.

W środę dyrektor generalny Fiata Sergio Marchionne przedstawi w Turynie plan strategiczny koncernu na 5 najbliższych lat. Wcześniej media podawały nieoficjalnie, że plan ten przewiduje wzrost produkcji aut we Włoszech z 600 do 900 tysięcy rocznie oraz inwestycje w wysokości 8 miliardów euro, z czego trzy czwarte we włoskich zakładach. Poza tym według tego projektu produkcja pandy - modelu symbolizującego odrodzenie firmy - miałaby zostać przeniesiona z Polski do Włoch. Do Polski trafiłaby zaś produkcja lancii ypsylon, którą teraz wytwarza fabryka na Sycylii, przeznaczona do likwidacji do końca przyszłego roku.

Jednocześnie poinformowano, że Luca Cordero di Montezemolo pozostanie prezesem Ferrari.
Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku

Wnp.pl: dołącz do nas na Google+

POLSKA I ŚWIAT

467 ofert w bazie

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.