XVI Europejski Kongres Gospodarczy

Transform today, change tomorrow. Transformacja dla przyszłości.

7-9 MAJA 2024 • MIĘDZYNARODOWE CENTRUM KONGRESOWE W KATOWICACH

• 18 dni
  • 20 godz
  • 40 min
  • 54 sek

Współpracownik Carlosa Ghosna ustąpił ze stanowiska w Nissanie

Fot. Adobe Stock. Data dodania: 20 września 2022

Ze stanowiska w japońskim koncernie Nissan Motor ustąpił Jose Munoz, jeden z dyrektorów postrzegany jako bliski współpracownik byłego prezesa Carlosa Ghosna aresztowanego w listopadzie ze względu na podejrzenia nieprawidłowości finansowych - podała agencja Kyodo.

Munoz jako dyrektor ds. wyników odpowiadał za nadzór nad globalną działalnością Nissana - w szczególności na rynku chińskim. W ostatnim czasie był nieobecny w pracy, co według firmy miało się wiązać z koniecznością skupienia się na innych zadaniach. Wcześniej od 2014 r. do stycznia 2018 r. Munoz pełnił funkcję prezesa rady nadzorczej północnoamerykańskiego oddziału Nissana. Uprzednio nadzorował sprzedaż i marketing koncernu w Ameryce Łacińskiej.

Agencja podała, powołując się na jednego z przedstawicieli Nissana, że po aresztowaniu Ghosna dyrekcja przedsiębiorstwa była podejrzliwa względem Munoza ze względu na jego lojalność wobec twórcy sojuszu motoryzacyjnego z Renault i Mitsubishi. Kyodo wskazało również, że od czasu odwołania prezesa tokijska prokuratura i sama firma rozszerzają zakres prowadzonych dochodzeń związanych ze stawianymi Ghosnowi zarzutów nadużyć finansowych. Wewnętrzne śledztwo firmy miało ostatnio objąć m.in. jego decyzje dotyczące USA, Ameryki Łacińskiej oraz Indii.

Nissan poinformował w piątek, że złożył zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez Carlosa Ghosna. Wcześniej tego samego dnia były prezes został oskarżony przez prokuraturę o zaniżanie swojego wynagrodzenia w sprawozdaniach finansowych w okresie od marca 2015 do marca 2018 roku oraz o poważne naruszenie zaufania poprzez tymczasowe przeniesienie na firmę prywatnych strat inwestycyjnych w wysokości ponad 16 mln dolarów w 2008 roku. W sobotę przedstawiciele koncernu podali, że w sprawę zamieszani byli współpracownicy odwołanego prezesa.

Pierwotnie Ghosn został zatrzymany 19 listopada 2018 r. W grudniu usłyszał zarzut zatajania wynagrodzenia i fałszowania w tym celu dokumentów finansowych składanych w latach 2011-2015. Razem z prezesem Nissana zatrzymano również blisko z nim współpracującego dyrektora reprezentacyjnego koncernu Grega Kelly'ego, który jednak 25 grudnia został zwolniony za kaucją.
×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Współpracownik Carlosa Ghosna ustąpił ze stanowiska w Nissanie

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.